Algemeen

< Terug naar algemeen

Hogere vergoeding voor raadsleden


Gepubliceerd op 08-11-2018 12:38

Hogere vergoeding voor raadsleden

HATTEM - Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) hebben een akkoord bereikt over de financiering van de maandelijkse vergoeding voor raadsleden van gemeenten tot 24.000 inwoners.

Dit betekent dat de raadsleden in Hattem met terugwerkende kracht vanaf maart 2018 een vergoeding krijgen van 958,91 euro per maand, een verhoging van 142%; ofwel de raadsleden gaan er 562,58 euro per maand op vooruit. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Gemeentefonds dragen de kosten voor deze verhoging van de vergoeding. Tegenover de verhoging staat een verkorting van de uitkeringsduur van gewezen burgemeesters en wethouders. Al jaren pleitte de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden voor een verhoging en zij vond gehoor bij minister Ollongren. Toch duurde het nog bijna een jaar voordat het overleg tot het huidige resultaat leidde.

Maar wat doet een gemeenteraadslid nu? Staat dat in verhouding met de werkzaamheden? Wij spraken met Hans Havinga, gemeenteraadslid in Hattem namens de ChristenUnie. “Allereerst spreken we over een vergoeding en niet over salaris. Als wij reiskosten maken, dan betalen we dat daarvan. Als we een nieuwe computer moeten aanschaffen, dan kan dat daarvan en zo kun je tal van kosten bedenken die we maken om het raadslidmaatschap uit te kunnen voeren”, zo vertelt Havinga. Een raadslid is als basis zo’n 15 uur per week zoet met allerhande werkzaamheden die voortvloeien uit deze functie. “Wat we zoal doen? Pfoe, dat is best veel naast de openbare raads- en commissievergaderingen die we iedere 14 dagen hebben. Als raadslid overleg je ook veel tussendoor. Een paar voorbeelden zijn overleggen met verkeersorganisaties, ondernemers en betrokken inwoners. De laatste tijd geven we veel aandacht aan  HoogOverHattem en zo zijn er meer belangenorganisaties in Hattem. Dat moet je ook doen, om goed op de hoogte te blijven en om alle belangen af te kunnen wegen. Deze week gaan we zeker met gemak over de 15 uur heen, omdat we maandag de begrotingsvergadering hebben”, aldus Havinga.

Het gesprek met de inwoners van Hattem moet natuurlijk ook op gang blijven. Dit doet de ChristenUnie steeds vaker online. Voorafgaand aan  iedere commissievergadering is er een openbaar fractiespreekuur. Iedere inwoner van Hattem kan dan in het stadhuis terecht bij de vijf politieke partijen om over bepaalde onderwerpen te praten of de partijen te informeren. “Daar komen meestal weinig mensen op af. Dus wilden wij naar de mensen toe. Daarom zijn we de laatste keer voor de commissievergadering live gegaan op Facebook. Daar kregen we zoveel leuke en positieve reacties op, dat we dat voortaan voor iedere commissievergadering gaan doen. Eén van de onderwerpen die tijdens die live-sessie werd besproken was het hondenpoepbeleid. Daar hebben we dan ook direct vragen over gesteld in de raadsvergadering. De reactie van de wethouder hebben we meteen teruggekoppeld naar de vragensteller. Binnenkort gaan we ook live op Instagram. Daar zijn vooral jongeren te vinden en die willen we natuurlijk ook graag bij de politiek betrekken”, besluit Havinga.

Realisatie: Rietberg Webdesign Hattem