Algemeen

< Terug naar algemeen

Minder kinderen met overgewicht in Hattem


Gepubliceerd op 10-07-2018 09:48

Minder kinderen met overgewicht in Hattem

HATTEM - In Hattem hebben minder kinderen overgewicht en meer kinderen een gezonde leefstijl. Tussen 2015 en 2017 voerde Hattem als Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) gemeente lokaal en regionaal activiteiten uit om kinderen gezonder te laten eten en drinken en meer te laten bewegen. Uit onderzoek van het Evaluatiebureau Publieke Gezondheid blijkt dat deze inzet het gewenste resultaat heeft gehad.

Het hoofddoel van de activiteiten was een daling van overgewicht bij kinderen. Dit doel is behaald: het percentage kinderen van 5 tot 14 jaar met overgewicht daalde in Hattem van 13% in 2013 naar 9% in 2017. Ook op het gebied van gezonde voeding zijn de gestelde doelen behaald. Zo is het aantal kinderen dat dagelijks fruit eet toegenomen van 49% naar 63%. Het aantal kinderen dat dagelijks groente eet is toegenomen van 33% naar 43%. Daarnaast is ook de tijd dat kinderen achter een beeldscherm doorbrengen afgenomen en zijn kinderen minder zoete drankjes gaan drinken. Dit resultaat is mede bereikt doordat Hattem intensief heeft ingezet op de bevordering van een gezonde leefstijl van kinderen en ouders.

In Hattem is nadrukkelijk de samenwerking gezocht met veel belangrijke partners, zoals de partners in het CJG, het onderwijs, sportverenigingen, kinderopvang en ondernemers. De aanpak is vooral succesvol door deze samenwerking. De buurtsportcoaches Jesse en Marijke leverden hierin een belangrijke bijdrage. Zij zijn het gezicht van de JOGG-aanpak in Hattem en brengen elke week veel kinderen in beweging met leuke en uitdagende activiteiten.

Wethouder Martijn Hospers is erg blij met de resultaten: ‘Een gezonde leefstijl is van vitaal belang voor iedereen, maar vooral ook voor kinderen. Zij hebben nog een heel leven voor zich en het spreekwoord is niet voor niets: ‘jong geleerd is oud gedaan’. Ook in de komende periode zetten wij ons als college van B&W weer volop in voor de gezonde leefstijl van kinderen: we gaan nog zeker drie jaar verder met de JOGG-aanpak. Ik verwacht dat we de leefstijl van kinderen daarmee nog verder kunnen verbeteren en dat we meer Hattemse kinderen op gezond gewicht krijgen.’

Hattem is sinds 2015 Jongeren op Gezond Gewicht-gemeente. De afgelopen 3 jaar heeft Hattem regionaal samengewerkt met de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem en Voorst. De JOGG-aanpak in Hattem was primair gericht op kinderen van 0-12 jaar en hun ouders. Thema’s die aan de orde zijn gekomen zijn beweging (buiten spelen en beeldschermtijd), gezonde voeding (groente en fruit) en drinkwater. De komende 3 jaar werkt de gemeente Hattem formeel samen met de gemeenten op de Noord-Veluwe.

 

Realisatie: Rietberg Webdesign Hattem