Algemeen

< Terug naar algemeen

ChristenUnie wil gaan besturen met PvdA en CDA; Schipper wethouderskandidaat


Gepubliceerd op 12-04-2018 12:12

ChristenUnie wil gaan besturen met PvdA en CDA; Schipper wethouderskandidaat

HATTEM – De ChristenUnie wil gaan besturen met het CDA en PvdA. Dat bleek uit de ingelaste raadsvergadering gisterenavond. De beoogde coalitie is het meest belangrijke uit het rapport dat verkenner Filip van As overhandigde.

De ChristenUnie en Van As spraken separaat van elkaar met de andere partijen in de afgelopen weken. D66 gaf aan het niet logisch te vinden om in de nieuwe coalitie te gaan gezien de verkiezingsnederlaag. De VVD en PvdA wilden dat wel. De nieuwe coalitie wil ook geen dichtgespijkerd coalitieakkoord, maar een breed gedragen stuk dat richting geeft aan de toekomst van Hattem. Na de gesprekken bleek dat de PvdA het dichtst lag, qua inhoud en qua ‘sociaal maatschappelijke ligging’, bij de twee christelijke partijen.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie, Arend Palland, licht de keuze toe: “Er zijn met alle partijen plezierige en constructieve gesprekken gevoerd. We merken dat er naast verschillen ook veel overeenkomsten zijn in wat we willen voor en met ons mooie Hattem. Onze keuze voor CDA en PvdA is logisch als je naar de verkiezingsuitslag kijkt. Het CDA is met vier zetels een grote partij gebleven, terwijl de PvdA er in slaagde om een derde zetel in de wacht te slepen. We denken de uitslag het best begrepen te hebben als we aan de slag gaan met deze twee partijen.”

De VVD wilde weten wat de raakvlakken waren die de drie partijen bij elkaar zien en tevens vroeg fractievoorzitter Gina Guldenaar zich af hoe het kan dat er drie wethouders komen, terwijl de PvdA en ChristenUnie daar bij het vorige College zo tegen ageerde. De PvdA gaf aan dat men de vorige keer tegen de verhoging van het aantal FTE van 1.8 naar 2,1 was.

D66 ging nog een stukje verder. “De drie coalitiepartijen hebben tijdens de verkiezingen gevoelig verloren. Het zou ons inziens goed zijn dat de drie huidige wethouders allen hun functie beschikbaar stellen”, aldus Erik Kort. “Een beetje kort door de bocht”, zo vond huidig en beoogd wethouder voor het CDA, Martijn Hospers. Het CDA ziet voldoende aanknopingspunten om verder te gaan onderhandelen met de twee andere partijen. De D66 kan zich niet vinden in de beoogde coalitie. De twee winnaars met de partij die het kleinste verlies heeft geleden zouden het College moeten vormen. Dat zou duiden op CU, PvdA en VVD

Belangrijke punten voor de nieuwe coalitie zijn onder meer het klimaat en de aanpak van de binnenstad. “Het ambitieniveau moet wat het klimaat betreft omhoog. Dat zou kunnen door onder meer stimuleringsmaatregelen en bewustwording van de bewoners stimuleren”, aldus Palland.

De onderhandelingen tussen de drie partijen gaan nu verder. De ChristenUnie wilde nog niet aangeven of de wethoudersformatie hetzelfde gaat blijven als nu. Palland liet weten dat het de bedoeling is om voor eind mei de coalitie rond te hebben.

De 40-jarige Auke Schipper is de wethouderskandidaat voor de grootste partij van Hattem. De ChristenUnie kwam uit bij Schipper na diverse gesprekken met bestuur en fractie. Fractievoorzitter Arend Palland is verheugd dat hij Schipper aan de vooravond van de onderhandelingen kan noemen als wethouderskandidaat: "We hebben met Auke Schipper een capabele kandidaat wethouder gevonden. Hij heeft veel zin om deze mooie taak op te pakken. Auke Schipper toonde ons overtuigend zijn passie en gedrevenheid als het gaat om de bloei van Hattem”.

Schipper is manager bij de gemeente Kampen en daar onder meer verantwoordelijk voor diverse strategische ruimtelijke opgaven. “Het bestuur van de ChristenUnie heeft mij voor de verkiezingen gevraagd of ik beschikbaar ben als kandidaat wethouder. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht of er over nagedacht. Na enkele mooie gesprekken met onder andere mijn vrouw, bestuur, vrienden en fractie ben ik steeds enthousiaster geworden over deze nieuwe uitdaging. Ik ben sinds 2016 een ‘Hattemer’ en we hebben geen moment spijt van onze verhuizing vanuit Zwolle. We voelen ons volledig op onze plek en we zijn met open armen ontvangen. Het voelt goed! Hattem heeft zoveel kwaliteiten en hoe mooi is het als je hier meerwaarde aan kan toevoegen in de rol van wethouder”.

Of Schipper daadwerkelijk deze functie krijgt, hangt uiteraard af van de onderhandelingen die vanaf donderdag zullen plaatsvinden. In de komende weken zal fractievoorzitter Arend Palland met de beoogd wethouder namens de ChristenUnie de formatiebesprekingen voeren.

 

 

 

 

Realisatie: Rietberg Webdesign Hattem